sobota, 30 lipca 2016

Marynowane pomidorki koktajlowe - czas na przetwory

Marynowane pomidorki koktajlowe otwierają sezon na przetwory. Nie są to może tradycyjne weki, które zalewa się octem, pasteryzuje i które mogą stać miesiącami w szafce, ale smakują wybornie i dlatego dzielimy się z Wami przepisem. Pomidorki genialnie smakują z kanapką posmarowaną twarożkiem, są świetne jako dodatek do sałatek, do mięs, a nawet wyjadane prosto ze słoika. Pomidorki zalewamy olejem i oliwą, dlatego warto je lekko odsączyć przed podaniem, ale nie pozbywajcie się tej oliwy! Jest pełna smaków i aromatu - świetnie będzie się nadawała jako dressing do sałatek. Przepis z niezawodnej książki "Pysznie bez glutenu".

* Pomidorki warto zacząć przygotowywać wieczorem, żeby suszyły się całą noc w piekarniku.

Składniki (na 0,5l słoik):


1 kg pomidorków koktajlowych
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, szczypta cukru
1 gałązka tymianku
listki bazylii

Marynata:
łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
olej słonecznikowy
6-7 łyżek oliwy

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 230ºC. Umyj pomidorki i przekrój na pół. Małą łyżeczką wydrąż miąższ z pomidorków (nie wyrzucaj miąższu - użyj do sałatki albo sosu). Pomidorki przełóż do żaroodpornego naczynia.


2. Polej pomidorki 4 łyżkami oliwy, posyp posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, szczyptą cukru, dodaj gałązkę tymianku i kilka porwanych listków bazylii. Wymieszaj wszystko. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i od razu go wyłącz. Pomidorki trzymaj tak przez całą noc.


3. Następnego dnia wyjmij je z piekarnika, przełóż do słoja. Wrzuć cały, obrany ząbek czosnku, kapary i zalej całość mieszanką oliwy i oleju. Pomidorki muszą być całe zalane olejem. Przechowuj zamknięty słoik w lodówce.

Nasze oceny:

Basia i jej rodzina: jesteśmy zgodni, że takie pomidorki to strzał w dziesiątkę. Idealne do kanapek, sałatek czy jako dodatek do obiadu. Mają w sobie tyle aromatu i smaku, że nie można im się oprzeć. Nasza ocena: 10/10.



9 komentarzy:

  1. wyglądają maksymalnie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł ! takich przetworów z pomidorów jeszcze nie robiłam - zazwyczaj wekuję trochę sosu pomidorowego lub robię pomidorowy chutney, ale w takiej postaci jeszcze ich nie przygotowywałam. Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, u nas zniknęły po dwóch dniach :) A oliwa, która została przydała się do smażenia :)

      Usuń
  3. marynowanych pomidorów jeszcze nie jadłam, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. zapowiadają się smacznie, bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wyglądają, pewnie równie dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam i nigdy nie mogę zdążyć by je sobie zrobić. Popatrzę sobie zatem ze ślinką po brodzie cieknącą :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter